"If you are, you breathe. If you breathe, you talk. If you talk, you ask. If you ask, you think. If you think, you search. If you search, you experience. If you experience, you learn. If you learn, you grow. If you grow, you wish. If you wish, you find. If you find, you doubt. If you doubt, you question. If you question, you understand. If you understand, you know. If you know, you want to know more… And if you want to know more, you are alive…"

понедељак, 19. март 2012.

"Jedi ,moli ,voli"

Elizabeth Gilbert je ovu knjigu napisala kao autobiografiju. Zato mi se jos vise svidja nacin na koji je napisala,tema koju je opisala. Kniga je predivna,inspirise! Radi se o zeni koja je resila da se zaputi u potragu za istinskom srecom. Imala je sve sto moze da zamisli jedna zena,muza,kucu,dobro placen posao medjutim to je nije cinilo srecnom. Bila je prazna,tuzna. Resila je da ostavi sve da bi pronasla istinsku srecu,duhovni mir i ravnotezu koja joj je preko potrebna.Krenuce u jednogodisnje putovanje u Italiju,Indiju i Indoneziju,verujuci da ce u tim drzavama pronaci sve sto trazi. Posle lose zavrsenog braka,upada u depresiju koju je lecila prelepim ulicama Rima i ukusnom italijanskom hranom. Upoznala je puno ljudi i naucila italijanski jezik koji je oduvek zelela da nauci. U Rimu se ugojila dvanaest kilograma,sto samo govori koliko je uzivala u tom putovanju. U indiju je otisla da bi posetila ašram,ucila jogu i meditaciju. U asramu se vodio sasvim drugaciji zivot nego u Italiji. Ustajala je svako jutro u pola cetiri,meditirala sat vremena,zatim jos sat vremena pevala molitve u grupama. 
"Joga na sanskritu moze da se prevede kao jedinstvo. Originalno vodi poreklo od reci juj sto znaci "posvetiti se" prionuti na zadatak ispred sebe sa vovovskom disciplinom. I zadatak joge je da pronadjemo to jedinstvo - izmedju uma i tela,izmedju pojednica i Boga,izmedju misli i izvora tih misli,izmedju ucitelja i ucenika,izmedju sebe i svog ponekad tesko savitljivog bliznjeg. Na zapadu  obicno upoznajemo jogu kroz poznate vezbe za telo,medjutim to je samo  hata joga,jedan vid  filozofije. Stari ucitelji su razvili ovaj vid fizicke vezbe ne radi  licne kondicije vec da bi opustili svoj um i mislice u cilju pripreme za meditaciju" . 
Imala je puno teskoca da bi uspela u meditaciji ali kada je uspela dohvatila je ono bozansko u sebi. Provela je cetiri meseca u ašramu,ucila o strpljenju,o mantrama,o molitvama.
Nakon ta cetiri meseca,kada je pronasla jedinstvo izmedju tela i uma,krenula je dalje. Smatrala je da ce u Indoneziji pronaci ravnotezu i da ce se napokon duhovno uzdignuti. Upoznaje Ketuta,poznatog seoskog vraca koji joj prenosi svoju mudrost. Uci kako da se smesi citavim telom,indonezansku jogu,uci mnogo o ljudima koji zive u Baliju,pomaze jednoj maloj porodici da pronadje svoj dom i napokon pronalazi ljubav. Ponekad je potrebno da nesto poljulja ravnotezu da bi je opet povratili. Sada se oseca kao potpuna osoba. Osoba koja je pronasla sebe!
Naucila sam mnogo toga iz ove divne knjige. O Italiji,gradovima,italijanima,italijanskom jeziku ,Indiji,ašarmu,jogi,meditaciji,Baliju,indonezanskoj meditaciji,vracevima... Knjiga je veoma inspirativna. Iskreno je preporucujem.

 Postoji i istoimeni film ali ne moze se porediti sa knjigom... Citajteeee!!!!

Нема коментара:

Постави коментар