"If you are, you breathe. If you breathe, you talk. If you talk, you ask. If you ask, you think. If you think, you search. If you search, you experience. If you experience, you learn. If you learn, you grow. If you grow, you wish. If you wish, you find. If you find, you doubt. If you doubt, you question. If you question, you understand. If you understand, you know. If you know, you want to know more… And if you want to know more, you are alive…"

недеља, 15. јануар 2012.

"Gordost i predrasude"



Primeticete da citam raznorazne zanrove,i svi mi se dopadaju... Ova knjiga je toliko neobicno pisana. Vreme je devetnaesti vek. Dzejn Ostin divno ocrtava likove ,prirodu,odnose viseg i srednjeg staleza. U prvi plan je stavljena porodica Benet. Otac majka i pet kceri. Majka zudi da svoje najstarije cerke dobro uda i samo o tome prica. Najstarija cerka je ljupka,mirna dobrocudna i prelepa devojka. Ni o kome ne ume da misli lose. Elizabeta je druga cerka,ostoumna,inteligentna,neposredna,iskrena. Meri pametna i nacitana devojka koja za svaku situaciju ima citat iz knjiga. Keti i Lidija su dve razuzdane,lakomislene,mlade i lepe ddevojke...lude za oficirima i balovima.
Elizabeta,po meni glavna junakinja ovog romana, suocava se sa gordim,arogantnim,preozbiljnim i imucnim gospodinom Darsijem i stvara predrasude o njemu i njegovom ponasanju. On ne voli nizi stalez od svog,prezire ponasanje njenih najmladjih sestara i njene majke. Zaljubljuje se u nju i pogazi sva svoja razmisljanja. Kada joj izjavi ljubav i u njoj se sve menja.
Prica o tome kako je mala granica izmedju ljubavi i mrznje...Procitajte... definitivno nezaboravni klasik!

Mislim da sam vam i previse rekla...ali se nadam da sam vas zagolicala.. 
                                        
                                                                                                        Vasa Sofija

Нема коментара:

Постави коментар